Experții britanici au tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă variantă de COVID-19, despre care se crede că a apărut în Botswana, care este cea mai mutată versiune a virusului de până acum.
Doar 10 cazuri de tulpină Botswana au fost detectate până acum. Dar a fost deja observat în trei țări, sugerând că varianta este mai răspândită. Acesta poartă 32 de mutații, dintre care multe sugerează că este foarte transmisibilă și rezistentă la vaccin și are mai multe modificări ale proteinei sale de vârf decât orice altă variantă.
Oamenii de știință au spus că este posibil să fi apărut în urma unei infecții pe termen lung la un pacient cu HIV.
Modificările la vârf fac dificilă lupta împotriva ei, deoarece antrenează sistemul imunitar să recunoască o versiune mai veche a acestei părți a virusului.
Dr. Tom Peacock, un virolog la Imperial College, care a constatat primul răspândire a acesteia, a descris combinația de mutații a variantei drept „oribilă”. El a avertizat că B.1.1.529, numele său științific, are potențialul de a fi „mai rău decât aproape orice altceva” – inclusiv tulpina Delta, dominantă la nivel mondial.
Oamenii de știință au spus, totuși, pentru MailOnline, că numărul fără precedent de mutații ar putea lucra împotriva lui și ar putea să-l facă „instabil”, împiedicând-o să se răspândească.
Ei au spus că „nu este nevoie să fiți prea îngrijorați”, deoarece nu există încă semne că acesta se răspândește rapid.
Până în prezent, trei infecții au fost detectate în Botswana și șase în Africa de Sud. Un caz a fost observat și la un bărbat de 36 de ani din Hong Kong, care sa întors recent de pe continent.
Nu există cazuri în Marea Britanie, dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a declarat că monitorizează îndeaproape situația.
Varianta a stârnit îngrijorare din cauza setului său „foarte extins” de mutații.
Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că este probabil ca varianta să fie mult mai capabilă să evite anticorpii decât Delta.
El a declarat pentru MailOnline: „Deocamdată, ar trebui monitorizat îndeaproape. Dar nu este nevoie să fim prea îngrijorați, decât dacă începe să crească în frecvență.”
El a spus că „explozia” sa de mutații sugerează că ar fi putut să fi apărut în timpul unei infecții cronice la o persoană imunocompromisă, cum ar fi un pacient cu HIV/SIDA.
Profesorul Lawrence Young, virolog la Warwick Medical School, a spus este greu de spus dacă virusul va fi mai transmisibil decât Delta în acest stadiu.
Varianta Botswana poartă mutații K417N și E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile. Dar are și N440K, găsit pe Delta, și S477N, pe varianta New York, care sunt, de asemenea, legate de evitarea anticorpilor.
Varianta are, de asemenea, mutații P681H și N679K pe o anumită parte a proteinei sale, responsabilă de infecție. Și mutația N501Y care face virușii mai transmisibili și a fost văzută anterior pe varianta Kent „Alpha” și Beta, printre altele.
Alte mutații pe care le are includ G446S, T478K, Q493K, G496S, Q498R și Y505H, deși semnificația lor nu este încă clară.
Dr. Meera Chand, de la UKHSA, a declarat: „Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, în parteneriat cu organisme științifice de pe tot globul, monitorizează constant starea variantelor SARS-CoV-2 pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă la nivel mondial.
„Deoarece este în natura virusurilor să se muteze des și la întâmplare, nu este neobișnuit să apară un număr mic de cazuri care prezintă noi seturi de mutații. Orice variante care prezintă dovezi de răspândire sunt evaluate rapid.